Seis semanas

Seis semanas

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Eka viikko, huh!

Mun on nyt pakko alottaa tänne kirjottaminen. Puuuh, eka viikko takana ja on tapahtunu vaikka ja mitä! Oon päästäni sekasin ku pitää keskittyä välillä niin paljo näitten puheeseen. Kukaan ei puhu sanaakaan englantia, ja vielä kun näillä on tää oma murre niin hankaloittaa jo entisestään:) Rauhallisessa ympäristössä ymmärtää hyvinkin,mutta aya! jos musiikki huutaa vieressä, kaikki puhuu päällekkäin.. dios mio. Mutta on tässä hyvätki puolensa. Nyt mun on pakko puhua espanjaa.. oon oppinu vaik ja mitä uusia sanoja ja tätä gallenoakin. Ja jos en ymmärrä jotain, niin sitte keksitään joku toinen tapa ilmaista asia. Kaikki on ollu super-ystävällisiä ja myös super-kärsivällisiä mua kohtaan.. aika huippua:)

No mistä sitä sitte aloittais. Vietin alkuun pari päivää Lontoossa Paulin kanssa, joka oli aikoinaan samaan aikaan Madridissa ku minäki. Ei oltu nähty 4vuoteen joten juttua riitti. Oli niiin ihana nähdä ja muistella kaikkia hulluja asioita.. hah. No, tällä hetkellä hän ilmeisesti tienaa hiukan enemmän Googlella töissä ku aupairina. Se asu 22. kerroksessa melko lähellä keskustaa ja melkosin näkymin kaupungin ylle. Aikamoista! Lauantaina käveltiin ympäri kaupunkia, juotiin paikallista olutta Dirty Dickissä, ostoksia afrikkalaisilla markkinoilla, visiittejä upeissa vintage-liikkeissä jotka oli suoraan ku Janzen vaatekaapista, ihania kahviloita, ruokia jne. Sunnuntaina sit junassa tapasin suomalais-pariskunnan, jotka ei tietty tienny että ymmärrän kaiken mitä ne puhuu.. no tämä rouva tiuski miehelleen ku tämä oli laittanu matkalaukut huonosti semmoseen säilytystilaan. Se ihan tosissaan puhu seuraavin sanoin: "mä oon kaikkivaltias tässä, sä tiedät että mä hermostun tälläsistä asioista" jne. Mums mums. Kuuntelin hetken melko huvittuneena vieressä ku tämä mies yritti sanoa vastalauseita väliin:D Mutta pakkohan mun oli saada ilmaista että kuulin kaiken, kysyin mukamas karttaa jota ne katteli. Kumpa olisin saanu otettua kuvan niiden ilmeistä ku ne tajus tilanteen! Annoin kartan takas, ja ne kaikessa hiljaisuudessa vaihto paikkaa. Ihanaa!

No siinä pompin kulkuvälineestä toiseen ja Noelia nouti mut Ourensen asemalta ja toi mut asuntolalle. Kävi ilmi että saan jakaa kämppäni toisen tytön kanssa, mutta Ruth on kyllä osottautunu tosi mukavaksi:) Onhan se tietysti aika outoa ku oot yksin asunu pitkän aikaa ja nyt toinen ihminen nukkuu metrin päässä. Alkuun ovella koputeltiin, kaikki kävi esittäytymässä ja kattomassa mua ku olisin ollu joku suurempiki nähtävyys.. hah. Tää on täynnä espanjalaisia opiskelijoita, keski-ikä about 20, sijaitsee ihan keskustassa ja ruoan saa 3xpäivässä. -En valita! Paitsi pieni varoituksen sana, en tiedä tunnistatteko mua enää kaiken tämän syömisen jälkeen.. aamupalaksi sokerimuroja, patonkia hillolla, jukurttia ja onneksi myös hedelmiä! Lounaalle saavun työtauollani (13-15), ja tähän mennessä oon syöny mustekalaa, ranskalaisia, kinkkua, lasagnea jne. Välillä on myös öljyssä lillutettua salaattia, jota vain mä syön. Hah! Illalla usein jotain keittoa, empanadaa=ns.piirakkaa jne. Eiks kuulosta ihan hyvältä?

Sain maanantain onneks vapaaksi, ettei heti tarvinnu alottaa töitä. Kierreltiin kaupungilla Anan kanssa, joka siis on ns. kv-vastaava. Sit parissa koulussa myös. Poskisuudelmia vaihdeltiin joka välissä ja yhtäkkiä se iski mut luokkaan kesken oppituntien että "Noh, kerroppa ny itestäs!" Hah. Mutta selvisin hengissä! Kaikki kysy vaan ihmeissään että minkä ikänen oot, ja miten oon voinu tehdä sitä ja tuota jne. Sit osallistuin myös parille oppitunnille, ekassa käytiin läpi toimintatuokioita niinku meilläki koulussa, ja pysyin jopa perillä asioista. Sit olin myös englannin tunnilla ja viimeistään sillon selvis niiden enkun taso. Niiden piti kertoa itestään;ikä,harrastukset jne. eikä siitä tullu yhtää mitää. Taso oli vähä ku meillä ala-asteella. Tania kysy multa sanoja ja loisti omassa esittelyssään;D hah.Fiksua.

Tiistaina alotin päiväkodissa. 9.30 Yhteen asti ja välissä tuun takas asuntolalle syömään ja siestaamaan. Ja sitte meen takas kolmelta, 18.30 asti. Ekat 2 viikkoa oon alle vuoden vanhojen, nuorin 4kk! Aatelkaa. Täällä äitiysloma kestää vaan sen 4kk, ja äkkiä takas töihin. Aika kamalaa:/ Mutta on ne aika sulosia, kuten voitte kuvitella! Mun tekis mieli vaan kannella niitä edestakasin.. eihän ne oikeestaan muuta tee ku nuku ja syö. Joten voitte kuvitella että välillä aika käy melko pitkäksi! Mutta ollaan myös keskusteltu tosi paljo paikan "pomon" kanssa, se on kyselly päiväkodin menosta Suomessa, eroavaisuuksista jne. Hurjan mielenkiintoista! Se on lukenu paljo netistä Suomen päiväkodeista ja nyt kyselee hulluna että "ihan tosissaanko meette talvellaki pihalle!?" jne. Niilläkin on söpö oma puisto siinä, ja tuntuu että nyt mun puheitten takia lapset laitetaan pihalle joka välissä. Hahah. Mutta onhan se hullua jos ei koko päivänä käydäkkää pihalla ja sitte lapset purkaa energiansa sisällä. Huh! No, sitte 2viikon jälkeen meen 1-2v ryhmään ja lopuksi 2-3v. jolloin voin oikeesti tehdäkkin jotain lasten kanssa:) Ihan mukavaa kyllä että tälleen porrastetusti pääsee pikkuhiljaa rytmiin mukaan. Espanjassa lapset on siis pkodissa 3v. asti, jonka jälkeen ne laitetaan kouluun. Eiks kuulosta vähän hullulta? Koulupuvut päälle ja reppu selkään!

Eikä tässä kaikki. Sitte keskiviikkona lähettiin yhen espanjalaistytön Tanian kotikylään Fustans-nimiseen paikkaan Celanovan lähellä. Reilu puolituntia täältä autolla. Noi kv-vastaavat tutustutti mut Taniaan ja sit sain kutsun päästä sen mukana näkeen vähä muitaki paikkoja. Oltiin siellä sunnuntaihin asti sen kotona, joka oli niin perinteinen espanjalaiskoti ku voi olla. Pihalla kasvoi ties mitä kaikkea, kiivejä, omenoita, kurpitsoja.. ja tietysti viinirypäleitä viiniä varten. / Jota tuliki litkittyä noiden päivien aikana enemmän ku laki sallii! Huh! Nukuttiin aamulla pitkään, mentiin suoraa täyteen ruokapöytään ja alotettiin aamu viinillä. Toki myös yks aamu kekseillä ja kuulemma ihmeitä tekevällä kahvilla. Ajattelin vaan et noh, mä oon lomalla. Maassa maan tavoilla! Eli noiden päivien aikana tuli syötyä ja juotua jos mitäki (Tanian veljellä oli oma taverna, jossa myös vietettiin kaikki ylim aika). Ruokaa kannettiin naaman eteen kokoajan, eikä auttanu vaik kuinka yritti sanoa että on täynnä. Samassa pihapiirissä asui myös ihanat abuelot, eli isovanhemmat ja ties ketä setiä ja serkkuja ramppas kokoajan talossa myös. Ja kaikki niiin ystävällisiä! Illat vietettiin paikallisessa pikku-baarissa muiden nuorten kanssa. Oli kyllä hurjan raskasta viettää joka ilta siellä tupakan savun keskellä, kaikki puhuu päällekkäin ja vielä omalla murteellaan. Mutta ihanaa oli tutustua kaikkiin uusiin ihmisiin. Mutta super outoa että sinne kaikki oikeesti tuli joka ilta viettämään aikaa yhdessä.. jos ei ollu puhuttavaa niin pelattiin kännykällä Candy Crushia tai pelattiin pöytäfutista. Kokemus sekin!:) Pyydettiin kovasti että tulisin käymään vielä ennen paluuta, joten joku viikonloppu akut ladattuina uudestaan! Niin, ja paikalliset pojat+baarin pitäjä anto mulle vikana iltana korin paikallista olutta ns. läksiäislahjaksi :D Voi hyvänen aika.. mitähän mä niillä ny tekisin?!

Mitäs muuta.. ainiin. Kävin myös Portugalin puolella! Se oli niin lähellä että olis noloa olla menemättä.. nyt uus viikko edessä. Oon ihan superväsyny ja hämmentyny tästä kaikesta! Tuntuu ku olis kauemminki täällä jo asunu:) Lauantaina meen junalla Madridissa käymään, tapaamassa Millaa, Carolinaa ja muita tuttuja ja sit 11. paikallisessa steiner pkodissa tutustumassa ja viettämässä yhen päivän. Hurjan mielenkiintoista!

4 kommenttia:

  1. Mahtavan kuuloista ja mielenkiintoista. Kauankos sä oot vaihdossa siellä?

    VastaaPoista
  2. heh säki sorruit ;) koska tuut takas?:)

    VastaaPoista
  3. Seis semanas=6 viikkoa. Vaan! Voisin kyllä olla pitempäänkin.. :/ Hei Jemina, oon ihan alottelija vielä suhun verrattuna. Anna vinkkejä tarvittaessa! :)

    VastaaPoista
  4. Tiiaa laita uudesta toi kuva banneriksi ja ennen ku se on kerinny ladata kokonaan niin paina "pienennä kuva.." :) ku ei näy kokonaan :D

    VastaaPoista